Eerste onderzoek

Op deze pagina vindt u alle gerelateerde stukken, documenten en correspondentie rondom het eerste onderzoek van de voormalige Onderzoekscommissie.

De Onderzoekscommissie deed van medio 2010 tot december 2011 onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk van 1945 tot 2010.

 

Samenstelling

De Onderzoekscommissie bestond uit Wim Deetman (voorzitter), Pieter Kalbfleisch, Marit Monteiro, Gerard de Vries, Harald Merckelbach en Nel Draijer.

Klankbordgroep

De Onderzoekscommissie is ondersteund door een klankbordgroep, van vertegenwoordigers van verschillende disciplines. Deze klankbordgroep fungeerde als deskundige leescommissie en zag toe op de onafhankelijkheid en de kwaliteit van het onderzoek. De klankbordgroep bestond uit James Kennedy, Ybo Buruma, Marc Groenhuijsen, Jaap Smit, Nelleke Nicolai en Kees Schuyt.

Onderzoekssecretariaat

De leiding van het onderzoekssecretariaat was in handen van de secretaris en onderzoeksmanager dr. H.P.M. (Bert) Kreemers en zijn plaatsvervanger dr. M.K. (Meyken) Houppermans. De heer G.J. (Gert Jan) Verhoog trad op als woordvoerder van de Onderzoekscommissie.

Voor het onderzoek naar de aard en omvang van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk was dr. W. (Willemien) Langeland werkzaam, onder assistentie van C.A.J. (Claire) Van den Eeden, MSc; M.E. (Mechteld) Giesen, MSc en C.M. (Cynthia) Van Rhijn, MA.

Met de coördinatie van het archiefonderzoek was drs. P.C.M. (Paul) Koedijk belast. Het archiefonderzoek is uitgevoerd door dr. J.P. (Hans) de Valk, voorheen onderzoeker van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag en hoofd van de afdeling Geschiedenis van het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome; dr. G. (Gerrit) Valk, voorzitter van de Kamer van Koophandel Noordwest-Holland en voorheen directeur Regionaal Archief Alkmaar; dr. J.P.A. (Joos) van Vugt, programmamaker van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en secretaris van de Stichting Echo; drs. H.J.A.H.G. (Harrie-Jan) Metselaars, voormalig archivaris bij de Rijksarchiefdienst; dr. A.C.M. (Ton) Kappelhof, verbonden aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag; dr. M. W. (Maarten) van Boven, oud-algemeen rijksarchivaris.
Prof. dr. J.Th.M (Jan) Bank, emeritus hoogleraar vaderlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden; drs. H.L.P. (Huib) Leeuwenberg, voorheen werkzaam bij het Rijksarchief te Utrecht en K. (Karlijn) Olijslager, MA, afgestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Utrecht in respectievelijk Gendergeschiedenis en Cultureel Erfgoed.

Persberichten

Persberichten over het eerste onderzoek zijn te vinden via deze link.

Eindrapport

Schrijnend, ingrijpend en talrijk zijn de berichten over seksueel misbruik die in Nederland in de loop van 2010 bekend werden. Jongens die op vaak gruwelijke wijze seksueel werden misbruikt. Meisjes en jonge vrouwen die afhankelijk waren van geestelijken en eveneens werden misbruikt. De protestantse oud-minister, oud-voorzitter van de Tweede Kamer en oud-burgemeester Wim Deetman is gevraagd om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren. Naar de omvang, aard en gevolgen van seksueel misbruik van minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk. Maar ook naar de doofpotcultuur, het biechtgeheim en de relatie tussen misbruik en celibaat.

Wim Deetman vroeg vooraanstaande wetenschappers om met hem samen te werken. Hij kreeg onbeperkte toegang tot alle kerkelijke archieven, waarvan aanvankelijk werd gedacht dat ze waren vernietigd of verdwenen. Van meer dan tweeduizend mannen en vrouwen ontving hij persoonlijke, vertrouwelijke en uitgebreide meldingen van seksueel misbruik. Vaak uiterst ernstig en langdurig. De lijst van plegers telt duizend namen van priesters, geestelijken en religieuzen waaraan tussen 1945 en 2010 tienduizenden jongens en meisjes waren toevertrouwd. Met enkele honderden slachtoffers sprak Wim Deetman persoonlijk.

Het eindrapport ‘Seksueel misbruik van minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk’ van de Onderzoekscommissie is uitgebracht in een handelseditie en een uitgebreide versie. De uitgebreide versie bestaat uit deel 1 Het onderzoek en deel 2 Achtergrondstudies en essays, welke beide hieronder te downloaden zijn. Beide versies van het eindrapport zijn ook verkrijgbaar bij uitgeverij Balans en te vinden onder respectievelijk ISBN 978 94 600 3362 9 en ISBN 978 94 600 3496 1.

Nederlandstalig

Samenvatting Eindrapport
Rapport Seksueel Misbruik Minderjarigen RKK deel 1
Rapport Seksueel Misbruik Minderjarigen RKK deel 2
Second Opinion van het TNS-NIPO onderzoek (hoofdstuk 3 van het rapport)
Eerste (periodieke) monitoringsrapportage (september 2012)

 

Engelstalig, English

Summary Final Report
Final Report Introduction & Chapters
Final Report Essays
Final Report Extended Version
Final Report Appendix